Rauman Dansseor ry
Tanssiurheilun erikoisseura
Valmennus
Salivuorot
Kilpailevat parit
Kilpatanssikurssit
Vinkit
Kilpailuluokat
Kilpailuohjeita
Kilpailuohjeita


Ohjeita, neuvoja ja vinkkejä tanssikilpailuihin osallistuville uusille pareille!

Kilpailijakortistoon ilmoittautuminen

Uuden kilpailuparin on ilmoittauduttava seuran kilpailuvastaavalle hyvissä ajoin. Sääntöjen mukaan seuran tulee ilmoittaa uudet kilpailijat, sekä edustusseuran, parien tai ryhmien muutokset STUL:n toimistoon kilpailijakortiston päivitystä varten vähintään kahta viikkoa ennen ko. kilpailijoitten seuraavaa aiottua kilpailua. Ilmoituksessa tulee ilmetä kilpailijan, parin osapuolten tai ryhmän jäsenten nimet ja syntymäajat.

Kilpailuvastaava lisää tietosi seuran kilpailijakortistoon ja ilmoittaa uuden parin muodostettavaksi liittoon. Liitto rekisteröi parin kilpailijakortistoon ja antaa parille id-numeron, jotta pari voidaan yksilöidä. Kilpailunjohtajalla on oikeus evätä parin kilpailuoikeus, ellei paria löydy liiton kilpailijakortistosta. Rekisteröintiä varten tarvittavat tiedot saat kilpailuvastaavalta.

 

Kilpailulisenssi                  

Hanki lisenssi ennen ensimmäisiä kilpailuja Tanssiurheiluliiton nettisivuilta. Ilman lisenssiä ei pääse kilpailemaan.

Lisenssi kannattaa pitää mukana varsinkin ensimmäisissä kisoissa, mutta periaatteessa kilpailujen järjestäjät näkevät suoraan järjestelmästä, ketkä ovat lisenssin maksaneet.

Kun olet maksanut lisenssin, tulosta itsellesi siitä kuitti. Lisenssi on uudistettava jatkossa aina vuosittain.

Jäsenet ovat itse vastuussa siitä, että heillä on kilpailuissa voimassa oleva lisenssi. Suomen Tanssiurheiluliitto on ilmoittanut asettavansa 80 euron sakkomaksun, mikäli tanssija on kilpaillut ilman voimassa olevaa lisenssiä.

 

Mistä saa tietoja kilpailuista?

Kilpailuista saat tietoa Tanssiurheiluliiton sivuilta.
tai Tulospalvelimelta

Ilmoittautuminen, viimeinen ilmoittautumispäivä

Jos järjestävä seura on jo julkaissut kilpailukutsun, näkyy kilpailulistassa päivämäärän jälkeen pieni asiakirjannäköinen linkki. Kilpailukutsusta selviää mihin mennessä kilpailuun pitää ilmoittautua.

Seuran kilpailuvastaava ilmoittaa parit kilpailuihin. Viestitä siis hyvissä ajoin seuran kilpailuvastaavalle, mihin kilpailuihin ja kilpailuluokkiin aiotte osallistua.

 

Kilpailun aikataulu, kilpailupaikka, osallistumismaksu

Kilpailukalenterissa, päivämäärän jälkeinen, oikeanpuoleinen kuvake on seuran julkaisema aikataulu. Kuvake ilmestyy n. viikkoa ennen kisoja. Aikataulu kannattaa tarkistaa vielä kilpailua edeltävänä iltana, koska peruutukset ovat saattaneet muuttaa sitä.

Kilpailupaikan osoite näkyy kilpailukutsussa. Uuteen paikkaan mennessä kannattaa ottaa kartta mukaan, kisaviitoitukset alkavat usein vasta lähellä kilpailupaikkaa.

Huomaa, että finaalissa tanssineiden parien on osallistuttava luokkansa palkintojen jakoon. Varatkaa siis tämäkin odotusaika, jopa useita tunteja, kilpailupaikalla olemiseen.

Parit maksavat kilpailumaksunsa itse. Kilpailumaksun voi hoitaa joko etukäteen tai kilpailupaikalla. Kilpailumaksu saattaa olla edullisempi etukäteen maksettaessa.

 Huoltajat ja kannustajat maksavat myös pääsymaksun kisoihin.

 

Osallistumisen peruuttaminen

Mikäli olette ilmoittautuneet kilpailuun ja joudutte perumaan osallistumisenne, ilmoittakaa viipymättä kilpailut järjestävälle seuralle sekä Dansseoran kilpailuvastaavalle. Yhteystiedot ja viimeinen peruutuspäivä löytyvät kilpailukutsusta.

Viimeisen peruutuspäivän jälkeen vain sairastuminen on hyväksyttävä syy peruutukseen, jolloin pitää toimittaa lääkärintodistus. Muussa tapauksessa seuraa sanktiomaksu parille.

 

Puvut

Pukusäännöt löytyvät Tanssiurheiluliiton sivuilta materiaalipankista kohdasta Pukusäännöt

Ole tarkka, että sinulla on tanssilajiin, ikään ja taitotasoon sopiva kilpailupuku. Sopimattomista puvuista tanssin jälkeen huomauttaa kilpailunjohtaja.

Pukupusseihin nimi, samanlaisia pusseja on kymmeniä pukuhuoneessa. Nimikoidut löytötavarat löytävät omistajansa sutjakammin.

 

Kengät

Erikseen säämiskäpohjaiset vakio- ja lattarikengät, E:ssä voi tanssia vielä yksillä kengillä

Uudet kengät yleensä hiertävät – rakkolaastaria!

Kenkiä myydään esim. kilpailupaikoilla ja tanssivarusteliikkeissä, joista lähin on Alemana Porissa.

Naisilla on oltava kengissä korkotulpat, mikäli kengät ovat sen tyyppiset, että niihin on saatavissa korkotulpat (piikkikorot). Niitä voi ostaa kilpailupaikoilla tarvikemyyjiltä. Kannattaa ostaa kerralla useampi pari, koska niitä kuluu, kun joutuu käyttämään treeneissäkin.

  

KILPAILUPÄIVÄ

KOTONA

Suunnittele kilpailupäivän ajankäyttö viimeistään edellisenä päivänä

Onhan kaikki mukana, erityisesti puvut ja kengät?

Meikki, hiukset - Miten pitkään valmistautuminen vie aikaa?

Hiusten laittamista kannattaa harjoitella etukäteen, nuttura voi osoittautua kilpailuaamuna yllättävän suureksi haasteeksi. Kysy neuvoa pidempään kilpailleilta. Hiusten tulee olla siististi laitettu, pitkien hiusten kiinni, mielellään nutturalla tai vastaavalla kampauksella. Kampaus ei saa levitä kovassakaan menossa eikä hikoilussa. Hiuslakka!

Muista syödä riittävästi ja sopivasti ja juoda nestettä myös

Ainakin naiselle sellaiset puserot, ettei tiukka pääntie vie meikkejä ja kampausta mennessään

 

KILPAILUPAIKALLA

Milloin kilpailupaikalle pitää saapua?

Viimeistään puolitoista tuntia ennen lattialle menoa olisi hyvä saapua paikalle, jotta jää pelivaraa aikatauluun, ehtii orientoitua kilpailupaikkaan, vaihtaa vaatteet ja lämmitellä.

 

Ilmoittautuminen, osallistumismaksu

Heti ulko-oven läheisyydessä on useimmiten kaksi pöytää, toinen lipunmyyntiin ja toinen kilpailijoiden ilmoittautumiseen. Ilmoittautumispisteessä kysytään kilpailuluokkaa, seuraa ja parin nimeä, sekä maksetaan osallistumismaksu / tarkistetaan ennalta maksettu maksu. Jos saavutte eri aikaan paikalle, kumpikin hoitaa oman ilmoittautumisensa ja maksunsa.

Jos olette maksaneet ennakkoon, ottakaa varoiksi kuitti mukaan.

 

Kenkätarkastus

Kenkätarkastus on lähes kaikissa kilpailuissa. Tarkastuspiste on yleensä salin puolella seinän vieressä.

Ilman kenkätarkastuksen läpäisyä ei voi mennä kisaparketille.

Kumpikin osapuoli näyttää kaikkien kilpailukenkiensä (vakio ja lattari) pohjat tarkastajalle.

 

Tarkista aikataulu

On saattanut tulla muutoksia. Tarkista, kilpailupaikan seinällä olevasta aikataulusta esim. onko edeltä jäänyt toisten luokkien semifinaaleja pois.

 

Numerolappu

Mies saa numerolapun joko ilmoittautuessa tai kenkätarkastuksessa

Nainen kiinnittää numerolapun hakaneuloilla (tavallisesti lapun mukana) miehen paidan selkään, kun paita on miehen päällä – vaakasuoraan hartiakorkeudelle!

Kannattaa pitää varalta pieniä hakaneuloja mukana, ihan kaikki seurat eivät pidä niitä tarjolla.

Huom. Jos numerolappuja on vain yksi, pitää muistaa vaihtaa se vakio- / lattariasua vaihdettaessa

 

Pukutilat

Pukuhuoneet ovat yleensä hyvin täysiä tai täyttyvät päivän aikana -> pidä huolta omista tavaroistasi

Muista, missä pukuhuoneessa vaatteesi ovat, tanssilajien välillä saattaa olla vain lyhyt aika vaihtaa vaatteita

 

Lämmittely ja pukeutuminen

Lämmitteletkö ennen vai jälkeen kilpailuvaatteiden vaihtamisen?

Lämmittelyyn on yleensä mahdollisuus taukojen aikana. Kilpailupaikalla voi olla erillinen lämmittelysali tai sitä voi tehdä mahdollisesti kilpailusalin päädyissä.

Kilpailujen aikataulusta näkee, milloin on tauko. Usein taukojen alussa on palkintojenjako ja sitten vapaata aikaa. Palkintojenjaon jälkeen kisaparketti on useimmiten vapaa lämmittelyyn.

 

Sisääntulo lattialle

Katsele, mistä ja miten kilpailijat astuvat sisään, usein on jonkinlainen portti, jonka taakse tehdään jono numerojärjestykseen

Karsinnassa ja semifinaalissa kutsutaan pelkällä numerolla lattialle, finaalissa numerolla ja nimillä

Ainakin finaalissa on tapana pyöräyttää naista, kumartaa / niiata yleisölle ennen aloituspaikan ottamista

 

Karsinnat, semifinaali, finaali

Seitsemän tai vähemmän pareja, tanssitaan suora finaali

Vähintään kahdeksan kilpaparia, tanssitaan semifinaali

Vähintään 14 kilpaparia, tanssitaan karsintakierros

 

Erät

Jos kilpailijoita on paljon karsintakierroksella, tanssitaan kahdessa tai useammassa erässä. Eräjaot näkyvät salin seinältä. Vakioissa ensin erä 1 tanssii hitaan valssin, sitten erä kaksi saman musiikin tahdissa hitaan valssin. Sama linja jatkuu muiden tanssien osalta ja vastaavasti lattareissa.

Seuraavat kierrokset karsinnan tai semifinaalin jälkeen

Jatkoon päässeet parit näkee tulospapereista salin seinältä. Lisäksi jatkoon pääsijät tavallisesti kuulutetaan noin 10 minuutin sisällä kierroksen loppumisesta.

 

Palkintojen jako, line up

Kaikki finaalissa tanssineet parit osallistuvat palkintojen jakoon. Kuuluttaja kutsuu line upiin eli riviin tuomaripöydän eteen luokan kerrallaan.

Viimeiseksi jäänyt pari kuulutetaan ensin (parinumero, nimet ja mahdollisesti pisteet), voittajapari viimeiseksi.

Oman nimen kuuluttamisen jälkeen mies ohjaa naisen keskelle lattiaa, pyöräyttää naisen ja molemmat kumartavat / niiaavat yleisölle. Vaikka tulos kuinka jurppisi, on kohteliasta olla näyttämättä sitä.

Palkintosijojen ulkopuolelle jääneet muodostavat rivin palkintokorokkeen viereen. Riviin seuraavaksi tulevat onnittelevat jo rivissä olevat.

 

Numerolapun palauttaminen

Numerolappu palautetaan (yleensä aulassa olevaan laatikkoon) ennen lähtöä, ettei tule sakkomaksua.

Jos numerolappu unohtuu paidan selkään tai muuten mukaan, kannattaa pikaisesti ottaa yhteyttä järjestävään seuraan ja kysyä, mihin osoitteeseen sen voi lähettää.

 

KILPAILUJEN JÄLKEEN

Tulokset saattavat näkyä kilpailupaikan seinältä paperiversiona. Tulospalvelimelle ne tulevat joko samana iltana tai muutaman päivän sisällä.

Kilpailuista saa luokkanousupisteitä, osallistumisesta yhden ja menestyksestä lisää. Luokkanousuun E -> D -> C -> B -> A tarvitaan 50 pistettä jokaiseen luokkaan.    

 

Kilpailuja varten hyödyllisiä internet-linkit:

Rauman Dansseor: http://www.raumandansseor.net/

Suomen Tanssiurheilijaliitto (STUL): http://tanssiurheilu.fi/

Tanssitarvikeliike
Alemana:http://www.alemana.fi/

FoxDance:http://www.foxdance.fi/

Henkilöt, jotka auttavat ja toimivat kilpailuihin liittyvissä asioissa:

Muista, että mikäli mieleesi tulee kysymyksiä kilpailemisen suhteen, voit aina kysyä asiasta valmentajilta, seuran hallituksen jäseniltä ja toimihenkilöiltä, tai muilta kilpailijoilta.

Seuran hallituksen kokoonpanon ja muut toimihenkilöt vastuualueineen ja yhteystietoineen löydät nettiosoitteesta www.raumandansseor.net

Onnea ja menestystä kilpailuihin!